Αυτοβελτίωση, Μια Καταστροφική Διαδικασία

Αυτοβελτίωση

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με τον εσωτερικό/ανώτερο εαυτό τους. Να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία, να βρουν την ευτυχία, κλπ. Και τότε, αρχίζουν να ασχολούνται με την Αυτοβελτίωση.

Αυτό είναι κάτι θαυμάσιο, μιας και ο μοναδικός τρόπος να προχωρήσει η ανθρωπότητα στην εξέλιξή της, είναι να αρχίσει ο κάθε άνθρωπος βαθιά εσωτερική δουλειά με τον εαυτό του. Γιατί η αλλαγή και η εξέλιξη που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, ξεκινάει από εμάς τους ίδιους.

Στη σημερινή εποχή, η ενασχόληση με την αυτοβελτίωση, τη θεραπεία του εσωτερικού μας κόσμου, την έννοια της *Φώτισης* γενικότερα, είναι πιο εύκολη από ποτέ. Εκατοντάδες βιβλία, βοηθήματα, σεμινάρια, εσωτερικές σχολές, διαθέσιμα και προσιτά ανά πάσα στιγμή σε όλους τους ανθρώπους. Και αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό!

Αρκετά από αυτά είναι αξιόλογα και πράγματι έχουν να προσφέρουν κάποια πράγματα, στο βαθμό που δύναται να το κάνουν. Όμως, η πλειοψηφία όλων των παραπάνω έχει παραλείψει να μας αναφέρει έντονα κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο όλων.

Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία, η Αυτοβελτίωση, αυτό το εσωτερικό μονοπάτι προς την ευτυχία που συνεχώς αναζητούμε και που ποτέ δεν βρίσκουμε, είναι μία "καταστροφική διαδικασία".

Είναι κάτι που φέρνει εσωτερικό πόνο, δυσφορία, εκνευρισμό, αναστάτωση, συγκρούσεις, θυμό, φόβο, απελπισία, απόγνωση και πολλά ακόμη αντίστοιχα συναισθήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή, προκειμένου να βελτιωθεί μία κατάσταση στη ζωή μας, προκειμένου να αρχίσουμε να γευόμαστε αυτή την "άπιαστη ευτυχία", πρέπει να αλλάξει κάτι ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ. Και όχι εξωτερικά, όπως πολλοί πιστεύουν. Και αυτό διότι, εμείς οι ίδιοι, καθορίζουμε τις καταστάσεις της ζωής μας, μέσω της αντίληψής μας, των συναισθημάτων και του νου μας.
Εμείς οι ίδιοι αποτελούμε το εμπόδιο προς την ευτυχία που τόσο αναζητάμε. Μέσα από τις εσωτερικές μας Σκιές, τις *λάθος* αντιλήψεις, τα υποσυνείδητα και θαμμένα κομμάτια του εαυτού μας, τις επιρροές που μας επιβλήθηκαν, κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει, ότι οτιδήποτε υπάρχει μέσα μας, πρέπει να έρθει στη επιφάνεια, να το αποδεχθούμε, να το κατανοήσουμε, να διδαχθούμε από αυτό, να το θεραπεύσουμε και συνεπώς, να το "αλλάξουμε".

Και είναι απολύτως λογικό.

Είναι σαν να έχουμε μία παλαιά πολυκατοικία, η οποία είναι κυριολεκτικά ετοιμόρροπη και θέλουμε να τη βελτιώσουμε, να την κάνουμε όμορφη, βιώσιμη, κλπ.
Για να συμβεί αυτό, δεν θα πάμε στην ήδη υπάρχουσα να τη.. βάψουμε για να φαίνεται πιο όμορφη ή το οτιδήποτε σχετικό.
Θα τη γκρεμίσουμε ολοκληρωτικά.
Τότε, στο μέρος που βρισκόταν, θα υπάρχουν τα συντρίμμια αυτού που μέχρι πρότινος στέκοταν εκεί.
Σιγά σιγά, θα αρχίσουμε να καθαρίζουμε το χώρο και μόλις ο καθαρισμός ολοκληρωθεί, θα αρχίσουμε να οικοδομούμε μία καινούρια, με πιο γερά θεμέλια, πιο όμορφη (εσωτερικά και εξωτερικά), κλπ. Ως επιπλέον αποτέλεσμα, η ίδια η περιοχή στην οποία βρίσκεται, θα γίνει επίσης πιο όμορφη από πριν. Δείτε όμως, στην περιοχή δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, παρά μόνο.. η πολυκατοικία!

Και αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν αποφασίσουμε να βαδίσουμε σε αυτό το μονοπάτι.

Προσοχή όμως. Αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές. Όμως κάθε φορά, τα θεμέλια που θα δημιουργούνται θα είναι όλο και πιο γερά.

Επίσης σημαντικό, η Αυτοβελτίωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να ασχολούμαστε λίγο σήμερα, λίγο την άλλη εβδομάδα, λίγο τον άλλο μήνα, κλπ. Απαιτείται καθημερινή ενασχόληση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καθενός.

Όπως έλεγε ο Σολωμός, "Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου!"

Μην τα παρατήσουμε με το πρώτο *ταρακούνημα* που θα αισθανθούμε. Να έχουμε Θάρρος, Επιμονή, Υπομονή, Ανοχή. Ας ζητάμε Δύναμη και Στήριξη σε αυτή τη διαδικασία, όποτε νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε. Ας τη ζητήσουμε είτε από το Σύμπαν, είτε από τους ανθρώπους γύρω μας. Γιατί στην αρχή και για μεγάλο μέρος του μονοπατιού, ο Φόβος θα είναι ο ακούραστος συνοδοιπόρος μας. Και τότε, ενστικτωδώς, θα αρχίσουμε να προσπαθούμε να τρέξουμε μακριά του. Όταν όμως σταματήσουμε και καθίσουμε να *ακούσουμε* αυτά που έχει να μας πει, θα συμβεί κάτι εκπληκτικό:
Θα δούμε ότι στην πραγματικότητα, ο φόβος είναι ένας πολύ καλά καμουφλαρισμένος.. Δάσκαλος.

Namaste, αγαπημένοι μας Άνθρωποι ♥

Διαβάστε επίσης: Πριν το Φως, προηγείται πάντα το Σκοτάδι